Vés al contingut

Vince Carter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaVince Carter

(2013) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 gener 1977 Modifica el valor a Wikidata (47 anys)
Daytona Beach (Florida) Modifica el valor a Wikidata
FormacióMainland High School
Universitat de Carolina del Nord a Chapel Hill Modifica el valor a Wikidata
Alçada198 cm Modifica el valor a Wikidata
Pes100 kg Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciójugador de bàsquet, restaurador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1998 Modifica el valor a Wikidata -
Nacionalitat esportivaEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Esportbasquetbol Modifica el valor a Wikidata
LligaDivisió I de bàsquet masculí de l'NCAA i NBA Modifica el valor a Wikidata
Posició a l'equipAler i escorta Modifica el valor a Wikidata
Núm. esportiu15 Modifica el valor a Wikidata
Elecció al draft perGolden State Warriors Modifica el valor a Wikidata
Trajectòria Modifica el valor a Wikidata
  Equip Nombre de partits/curses jugades Nombre de punts/gols anotats
1995–1998 North Carolina Tar Heels
1998–2004 Toronto Raptors
2004–2009 Brooklyn Nets
2009–2010 Orlando Magic
2010–2011 Phoenix Suns
2011–2014 Dallas Mavericks
2014–2017 Memphis Grizzlies
2017–2018 Sacramento Kings
2018–2020 Atlanta Hawks
Participà en
2003Torneig de les Amèriques de 2003
2000Jocs Olímpics d'Estiu de 2000 Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webvincecarter15.com Modifica el valor a Wikidata

X: mrvincecarter15 NBA: 1713 Modifica el valor a Wikidata
Medaller
Basquetbol
Jocs Olímpics
Or Sydney 2000 bàsquet masculí
Campionat FIBA Amèriques
Or San Juan 2003 bàsquet masculí

Vincent «Vince» Lamar Carter (Daytona Beach, (Florida), 26 de gener de 1977). És un jugador retirat de bàsquet professional de l'NBA.

Biografia

[modifica]

Vince Carter va començar a anar a l'escola amb 4 anys a DeLand, Daytona Beach. Més tard va matricular-se al Campbell Junior High School, on va ser l'únic noi de 7è grau en jugar com a titular en l'equip de bàsquet. A més a més de convertir-se en el capità de l'equip de voleibol i de convertir-se en el cap del grup de tambors de la banda musical, va graduar-se a la Mainland High School l'any 1995 com l'estudiant més premiat i condecorat de l'institut. Aquest mateix any va rebre premis de l'USA Today i la revista Parade, va ser inclòs en el McDonald's All-American Team, va ser elegit com el Jugador de bàsquet de l'any de Florida i va ser votat per formar part de l'USA Junior National Team, equip amb el qual va jugar els Campionats Mundials.

Des del 1995 fins al 1998 va jugar a la Universitat de Carolina del Nord (UNC), on va guanyar dos anys seguits el premi de líder d'estadístiques. A més, va ser nomenat jugador defensiu de l'any 1998. Carter va ajudar els Tarheels (North Carolina Tarheels) a arribar fins a les semifinals el 1997 i el 1998. En ambdues semifinals va ser el màxim anotador. Va arribar a estar entre els 5 finalistes que optaven al prestigiós premi John Wooden Award i a millor jugador de l'any del país.

El 24 de juny de 1998 va ser escollit pels Golden State Warriors en la cinquena posició del Draft de l'NBA i va ser traspassat als Toronto Raptors a canvi del seu company de North Carolina Antawn Jamison. Durant la seva temporada rookie (novell) va convertir-se en el primer Raptor a ser nomenat Jugador de la Setmana (21 de març de 1999) i Rookie del Mes (Baril i Març). Carter va liderar el rànking de rookies de punts i taps i va rebre el premi al millor Rookie de l'any (obtenint 113 vots a favor dels 188 possibles).

Dades

[modifica]
  • Altura: 197cm
  • Pes: 102 kg
  • Envergadura: 7'0"
  • Salt Vertical: 109,22cm
  • Anys a l'NBA: 22

Toronto Raptors

[modifica]

Carter va ser escollit en la 5a posició del Draft pels Golden State Warriors i va ràpidament traspassat als Toronto Raptors a canvi d'Antawn Jamison, un gran amic de Carter (havien jugat junts a la Universitat de North Carolina). En el seu any rookie va disputar els 50 partits que van disputar els Raptors (aquell any el nombre de partits va ser reduït i la temporada va començar el 5 de febrer). Amb Butch Carter d'entrenador, Vince va ser titular a tots els partits i va ser nomenat Rookie de l'any. L'any següent, Carter va formar part de l'equip All-Star per primera vegada, i va demostrar la seva gran habilitat esmaixant en el Concurs d'esmaixades. Va guanyar el concurs després de completar 2 esmaixades amb salts de 360° i molinet, una amb passada per sota les cames, una altra on va ficar fins i tot el colze dins la cistella i finalment una esmaixada saltant des de la línia de tir lliure. Tot i que no ha tornat a participar en cap altre concurs d'esmaixades, Carter ha estat votat cada any per formar part de l'equip All-Star de la Conferència Est.

Durant les dues primeres temporades, va jugar al costat de Tracy McGrady (el seu cosí); els dos van formar una parella formidable com a companys d'equip. McGrady, però, sovint es trobava a l'ombra de Carter, i mentre que aquest s'ocupava dels punts, McGrady s'ocupava de la defensa i de distribuir el joc. El duo va liderar els Raptors als seus primers playofss l'any 2000, però van caure davant els New York Knicks perdent els 3 partits. Després de la marxa de McGrady cap als Orlando Magic la temporada següent, Vince Carter es va consolidar com el jugador estrella dels Raptors.

El matí del 7è partit dels Playoffs del 2001 de la Conferència Est (contra Philadelphia), el dia 20 de maig, Carter va assistir a la seva graduació a l'UNC. Aquell dia, Carter va anotar la cistella guanyadora del partit a 2.0 segons del final, completant una estadística de 6 de 18 en tirs de camp. L'estiu de 2001, Carter va signar un contracte de 94 milions de dòlars, una extensió de 6 anys amb els Raptors. Durant el partit All-Star de 2003, Vince Carter va cedir la seva plaça de titular a Michael Jordan (llavors als Washington Wizards) perquè pogués jugar com a titular el seu últim All-Star.

A mesura que passava el temps, els seguidors dels Raptors van adonar-se que el joc ofensiu d'en Carter cada cop passava a ser més de tir i no tant d'esmaixades, com feia en els seus inicis. Això, sumat a les seves contínues lesions, va fer que els fans es qüestionessin les seves capacitats. En el seu últim any a Toronto, els Raptors no van arribar a classificar-se pels playoffs i Carter va quedar molt decebut amb les gestions del mànager dels Raptors, que no havia aconseguit formar un millor equip. El 22 de novembre de 2004, en una roda de premsa, quan se li va preguntar sobre la manca d'esmaixades, Carter va respondre "Jo no vull esmaixar-la més". Més tard aquestes paraules van perdre importància quan Carter va tornar a fer esmaixades cada dia i va guanyar el premi a la millor jugada de l'any de l'NBA (2005-2006) amb una esmaixada per sobre Alonzo Mourning (Miami Heat).

Jocs Olímpics 2000

[modifica]

Durant els Jocs Olímpics de Sydney del 2000 Vince Carter va realitzar una memorable esmaixada per sobre del pivot francès Frédéric Weis (2,18 m):[1] Carter va dirigir-se directament cap a la cistella i, quan se'l va trobar en mig del camí, va saltar-lo per sobre. La premsa francesa va anomenar-lo "le dunk de la mort" ("l'esmaixada de la mort"). Va tenir un paper important durant el torneig i el seu equip va guanyar la medalla d'or.

New Jersey Nets

[modifica]

La mare de Vince Carter, sovint portaveu d'aquest, va dir clarament durant la posttemporada de 2004 que Carter volia ser traspassat. El 17 de desembre de 2004, el mànager general dels Raptors Rob Babcock va traspassar Vince Carter a New Jersey Nets a canvi d'Alonzo Mourning, Eric Williams, Aaron Williams i dues futures eleccions de la primera ronda del draft. En aquest contracte hi havia l'opció que, si Carter no exercia suficient, esdevindria Agent Lliure (jugador sense equip) l'estiu de 2007. Vince va admetre a una entrevista a la televisió amb John Thompson, de TNT, que no s'hi havia estat esforçant gaire els últims mesos amb els Raptors. Quan li van preguntar si havia jugat dur, Vince va respondre "En el passat, no. Sóc afortunat de tenir talent. Comences a veure que ja no has de treballar tant per poder fer coses que a la resta els és més difícil."

Mesos després, Carter va tornar a Toronto com a jugador dels Nets el 15 d'abril de 2005. En aquell partit Carter va anotar 39 punts davant uns seguidors dels Raptors molt hostils que el xiulaven contínuament. Els Nets van acabar guanyant 101 a 90. En acabar el partit, Carter va restar dret amb la pilota del partit a prop de la banqueta firmement, "Això encara és casa meva!".

Carter va guiar als Nets a la vuitena plaça pels Playoffs del 2005. Tot i que van ser eliminats pels Miami Heat a la primera ronda, Vince va acabar amb una mitjana de 26,8 punts, 8,5 rebots i 5,8 assistències per partit (també va anotar un "buzzer-beater" (tir a l'últim segon) que van portar els Nets a la segona pròrroga en el tercer partit).

El 8 de gener de 2006 Carter va tornar a Toronto per tercera vegada des del seu traspàs, i va ser rebut de la mateixa forma que les vegades anteriors en el Air Canadà Center. Carter va anotar un triple quan faltaven 0.1 segons pel final del partit que va fer guanyar el partit 104 a 102 als Nets; en aquell encontre va anotar 42 punts i va agafar 10 rebots. Carter considera aquest triple guanyador com la seva millor jugada de la seva carrera, tenint en compte l'ambient, l'emoció i l'hostilitat del camp. Ja a la temporada 2005-2006, els Nets van acabar amb 49 victòries i campions de la Divisió Atlàntica. Van poder arribar a la segona, però van ser derrotats pels Miami Heat, que aquell any s'endurien l'anell. Carter va fer una mitjana de 29,6 punts, 7,0 rebots i 5,3 assistències en els 11 partits de playoffs.

L'1 de febrer de 2007, Carter va ser votat, junt amb el seu company d'equip Jason Kidd, com a jugador reserva pel partit de les estrelles, després de ser superat pels 3010 vots de Gilbert Arenas. L'all-star de 2007 va ser el 8è que disputaven tant Carter com Kidd.

Orlando Magic

[modifica]

El 25 de juny de 2009, Vince Carter fou traspassat, juntament amb Ryan Anderson, als Orlando Magic a canvi de Rafer Alston, Tony Battie i Courtney Lee.[2]

Estadístiques a l'NBA

[modifica]
Llegenda
  PJ Partits jugats   PT  Partits com a titular  Min  Minuts per partit
 %TC  Percentatge de tirs de camp  %T3  Percentatge de tirs de 3  %TL  Percentatge de tirs lliures
 RPP  Rebots per partit  APP  Assistències per partit  ROB  Pilotes robades per partit
 TPP  Taps per partit  PPP  Punts per partit  Negreta  Rècord

Lliga regular

[modifica]
Any Equip PJ PT Min %TC %T3 %TL RPP APP ROB TPP PPP
1998–99 Toronto 50 49 35.2 .450 .288 .761 5.7 3.0 1.1 1.5 18.3
1999-00 Toronto 82 82 38.1 .465 .403 .791 5.8 3.9 1.3 1.1 25.7
2000-01 Toronto 75 75 39.7 .460 .408 .765 5.5 3.9 1.5 1.1 27.6
2001-02 Toronto 60 60 39.8 .428 .387 .798 5.2 4.0 1.6 .7 24.7
2002-03 Toronto 43 42 34.2 .467 .344 .806 4.4 3.3 1.1 .9 20.6
2003-04 Toronto 73 73 38.2 .417 .383 .806 4.8 4.8 1.2 .9 22.5
2004-05 New Jersey 20 20 30.4 .411 .322 .694 3.3 3.1 1.2 .8 15.9
2004-05 New Jersey 57 56 38.9 .462 .425 .817 5.9 4.7 1.5 .6 27.5
2005-06 New Jersey 79 79 36.8 .430 .341 .799 5.8 4.3 1.2 .7 24.2
2006-07 New Jersey 82 82 38.1 .454 .357 .802 6.0 4.8 1.0 .4 25.2
2007-08 New Jersey 76 72 38.9 .456 .359 .816 6.0 5.1 1.2 .4 21.3
Carrera 697 690 37.8 .447 .375 .794 5.5 4.2 1.3 .8 23.8
All-Stars 7 5 20.7 .477 .375 .600 2.6 1.9 .9 .1 10.1

Playoffs

[modifica]
Any Equip PJ PT Min %TC %T3 %TL RPP APP ROB TPP PPP
1999-00 Toronto 3 3 39.7 .300 .100 .871 6.0 6.3 1.0 1.3 19.3
2000-01 Toronto 12 12 44.9 .436 .410 .784 6.5 4.7 1.7 1.7 27.3
2004-05 New Jersey 4 4 44.8 .365 .316 .861 8.5 5.8 2.2 .0 26.8
2005-06 New Jersey 11 11 40.9 .463 .241 .796 7.0 5.3 1.8 .6 29.6
2006-07 New Jersey 12 12 40.6 .396 .389 .693 6.8 5.3 .9 .6 22.3
Carrera 42 42 42.2 .418 .332 .798 6.9 5.7 1.8 .9 26.9

Rècords i assoliments

[modifica]

Palmarès NBA

[modifica]

Rècords en playoffs

[modifica]
  • Triples encistellats en un partit amb 9 (11 de maig de 2001 contra Philadelphia 76ers, Semifinal de la Conferència Est) (Compartit)
  • Triples encistellats en mitja part amb 8 (mateix partit)
  • Triples consecutius encistellats en un partit amb 8 (mateix partit)
  • Triples consecutius encistellats en mitja part amb 8 (mateix partit)[4]

Rècords en la franquícia dels New Jersey Nets

[modifica]
  • Triples encistellats en un partit amb 9 (11 de desembre de 2006 contra Memphis Grizzlies)
  • Punts anotats en una temporada amb 2.070 (temporada 2006-07)
  • Partits consecutius anotant 20 o més punts amb 23 (temporada 2005-06)
  • Primer jugadors dels Nets en anotar com a mínim 2.000 punts en una sola temporada (temporada 2006-07)[5]

Rècords en la franquícia dels Toronto Raptors

[modifica]
  • Punts anotats en un partit amb 51 (27 de febrer de 2000 contra Phoenix Suns)
  • Punts anotats en un quart amb 20 (7 de novembre de 2001 contra Golden State Warriors) (Compartit)
  • Tirs de camp encistellats en un partit amb 20 (14 de gener de 2000 contra Milwaukee Bucks) (Compartit)
  • Punts anotats en un partit de playoffs amb 50 (11 de maig de 2001 contra Philadelphia 76ers, Semifinal de la Conferència Est)
  • 3a posició en partits jugats amb 403
  • 1a posició en partits com a titular amb 401
  • 1a posició en nombre total de punts amb 9.420
  • 1a posició en nombre total de minuts amb 15.154
  • 2a posició en triples encistellats amb 554
  • 2a posició en triples intentats amb 1.445[6]

Rècords personals

[modifica]
  • Punts: 51 (2 vegades)
  • Tirs de camp encistellats: 20 (contra Milwaukee, 14/01/00)
  • Tirs de camp intentats: 36 (contra Philadelphia, 21/01/01)
  • Triples encistellats: 9 (contra Memphis, 11/12/06)
  • Triples intentats: 20 (contra Memphis, 11/12/06)
  • Tirs lliures encistellats: 23 (contra Miami, 23/12/05)
  • Tirs lliures intentats: 27 (contra Phoenix, 30/12/00)
  • Rebots ofensius: 8 (contra Chicago, 05/11/05)
  • Rebots defensius: 13 (2 vegades)
  • Rebots: 15 (2 vegades)
  • Assistències: 13 (contra Golden State, 24/01/07)
  • Pilotes robades: 6 (2 vegades)
  • Taps: 6 (contra Chicago, 28/03/99)
  • Minuts: 63 (contra Sacramento, 23/02/01)

Aparicions en videojocs i televisió

[modifica]

Fora de la pista

[modifica]
  • Ha donat grans quantitats de diners a la Mainland High School, el seu antic institut, i també a la seva fundació The Embassy of Hope. El 3 de febrer de 2007 es va construir una estàtua d'en Vince Carter al seu antic institut.[10]
  • Va formar part d'un partit de bàsquet a la Universitat Duquesne (Pittsburgh) en un acte de suport a les víctimes d'un tiroteig que va llevar la vida a cinc jugadors de bàsquet del campus.[11]
  • Va vendre el seu apartament de Toronto a l'exjugador dels Toronto Blue Jays A.J. Burnett per 2,8 milions de dòlars. És un apartament de luxe de 10 habitacions amb àmplies vistes del Llac Ontario i l'skyline de Toronto. Està situat en la zona portuària arran del llac, en l'edifici Queens Quay.[12]
  • Quan Carter va unir-se als Nets, va anar a viure a Saddle River (Nova Jersey), on va apuntar-se a una lliga de bitlles amb el seu company Jason Kidd.[13]
  • Té una filla, Kai Michelle Carter,[14] nascuda l'1 de juny de 2005.

Referències

[modifica]
  1. Vídeo: Vince Carter esmaixa per sobre de Frédéric Weis Youtube.com.
  2. Vince Carter es traspasado a los Orlando Magic ultimatenba.com
  3. «Vince Carter – NBA Players». Sportsnet.ca. Arxivat de l'original el 2007-03-11. [Consulta: 2 maig 2009].
  4. «Playoff Records: 3-pt Field Goals – Game». NBA.com.
  5. «Notes dels Nets» (PDF). Nets.com. [Consulta: 25 abril 2007].
  6. «Notes dels Raptors» (PDF). Raptors.com. [Consulta: 25 abril 2007].
  7. «Coberta del videojoc NBA Live 2004». Arxivat de l'original el 2012-07-08. [Consulta: 8 juliol 2012].
  8. «Coberta del videojoc NBA Inside Drive 2002». Arxivat de l'original el 2012-07-09. [Consulta: 9 juliol 2012].
  9. Crèdits de "Like Mike" a IMDb
  10. «Un institut de Florida erigeix una estàtua d'en Vince Carter». ESPN.go.com, 08-12-2005.
  11. «Noticia sobre la visita de VC a la Universitat Duquesne». Wpxi.com, 26-09-2006 [Consulta: 2 maig 2009]. Arxivat 2007-05-15 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2007-05-15. [Consulta: 2 maig 2009].
  12. «En Vince Carter compra el seu apartament a Toronto». cbc.ca, 26-05-2001.
  13. «Kidd i Carter, units gràcies a les bitles». The Record, 22-10-2005 [Consulta: 2 maig 2009]. Arxivat 2016-03-06 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2016-03-06. [Consulta: 3 abril 2021].
  14. «Biografia de Vince Carter». Pàgina oficial d'en Vince Carter. Arxivat de l'original el 2008-04-18. [Consulta: 2 maig 2009].

Enllaços externs

[modifica]
  • Vince Carter - Lloc web oficial (anglès)
  • Perfil de Vince Carter a NBA.com (anglès)